Vocació i Itinerari

La meua vocació amb la Psicologia va ser tardana. Abans vaig tenir l’oportunitat de viatjar i treballar en diferents països, coneixent diferents cultures, diferents maneres de veure les coses. Potser la voluntat d’escoltar i conèixer a l’altre sempre ha format part de la meua manera de ser. Més endavant vaig adquirir les eines que dona la ciència psicològica per a poder seguir escoltant i coneixent a l’altre amb un altre prisma, des d’un desenvolupament professional en el que prima l’empatia i la relació d’ajuda. Ajuda que es pot concretar en orientació psicològica, en el cas, per exemple, de persones que tenen dificultats en la criança dels seus fills, o d’altres que no saben com afrontar la pèrdua i busquen consell per a dur el dol de la manera més saludable possible. Ajuda que es pot concretar també en el tractament psicològic de les diferents patologies psíquiques que afecten les persones: ansietat, addiccions, depressió, trastorns de la personalitat, etc.

L’escolta activa, la contenció de les ansietats, la regulació afectiva, la clarificació, la confrontació, el treball de mental·lització (funció reflexiva) o la integració de l’emoció, el pensament i l’acció, son algunes de les tècniques o capacitats que pot utilitzar o promoure el terapeuta per a aconseguir l’objectiu últim de la psicoteràpia: la salut del pacient.

En els anys de treball en la pràctica de la psicoteràpia he tingut la sort de trobar-me amb els millors mestres i mentors que m’han ensenyat i em continuen ensenyant, des de la seua extensa experiència clínica i sabiduria, gran part del que sé: Teresa Sunyé, Miquel Àngel Fabra i Alejandro Ávila. No podia deixar de nombrar-los i agrair la seua generositat.

En l’ofici de psicòleg que realitza tractaments psicològics l’actualització de coneixements i la formació continuada es una necessitat. Per això, després de tants anys, cursos i seminaris, soc membre i segueixo formant-me a l’Institut de Psicoteràpia Relacional, associació professional i científica amb seu a Madrid que reuneix a professionals interessats en l’enfocament relacional de la psicoteràpia.

Com molt bé s’explica a la pàgina web de l’institut (psicoterapiarelacional.es) el punt de vista relacional en Salut Mental i Psicoteràpia reuneix un conjunt d’aportacions i tradicions de la Clínica que s’han desenvolupat principalment a Europa i Amèrica durant la segona meitat del segle XX i que recullen els importants avenços que han tingut lloc en la investigació del Desenvolupament Psicològic humà i les Neurociències des de 1980 fins al present.